lördag 10 december 2011

Den mystiska gåtans sanning bakom citrusfrukterna

Så här i jultider äts det en väldans massa citrusfrukter i alla dess former. I butiken inhandlas det mandariner, satsumas och clementiner så det står härliga till. Hos en helt vanlig människa är det näst intill omöjligt att urskilja dessa tre frukter och därför köper man ofta det som säljs, dock helt ovetande om vad man egentligen köper. Är du också en av dem som aldrig riktigt förstått skillnaden mellan de tre frukterna och är, liksom jag, trött på att ständigt köpa fel och behöva spotta ut kärna efter kärna? Då kommer här citrusfrukternas sanning och svaret på det vi alla undrar: vad är skillnaden mellan en mandarin, en clementin och en satsumas?


Clementinen: Kommer från Citrus reticulata Clementina-gruppen. Utmärkande för clementinen är den intensiva, söta och uppfriskande smaken. Clementinen är lätt att skala och innehåller inga eller få kärnor. Importeras främst från Spanien.

Mandarinen: Kommer från Citrus reticulata Deliciosa-gruppen. Mandarinen var de små citrusfrukter som först började säljas i Sverige. Mandarinen är i regel små, söta och tunnskaliga, med många kärnor. Importeras främst från Spanien.

Satsumasen: Kommer från Citrus reticulata Unshiu-gruppen. Fruktens skal skiftar ofta i grönt, men är trots detta mogen. Smaken är mild, sötsyrlig och fruktköttet saftigt och kärnfritt. Importeras från Japan.

Sådär. Nu vet jag, nu vet ni, nu vet vi. Den mystiska gåtans sanning är lagd på bordet och det är dags att börja njuta av din favorit.


/Ett litet S(atsumas-freak)  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar