måndag 26 maj 2014

På ett torg i Barcelona

Himlen är blå, solen hettar på kinderna och gårdagens regnoväder är förglömt. Det är söndag förmiddag i Barcelona och runt ett bord i hörnet av ett litet torg sitter tre flickor med varsin frukosttallrik. Med sin ljusa hy och sitt ljusa hår sticker de ut bland resterande restaurangbesökare. Från ingenstans dyker en man upp. Han är utklädd som en skojare och springer fram och tillbaka mellan borden samtidigt som han gör roliga gester med armar och ansikte. Han härmar folk som passerar torget, grimaserar och rör sig lustigt. Folk på torget skrattar. Flickorna njuter av sin frukost, av solen och av att torget är fyllt med liv. Efter en stund gör mannen sin sista gest och bugar. Folk applåderar ännu mer. När han går runt med sin hatt för att samla in pengar är det ingen som märker de två poliskonstaplar som smugit upp i ena hörnet av torget. De väntar noga tills mannen samlat ihop varenda tänkbar krona. Sedan går de fram och tar honom. De tar hans pengar, de ber honom skriva på ett papper, och efter en diskussion och fler poliser trycks mannen in i polisbilen. Restaurangernas gäster som precis skrattat åt mannen och bidragit till de pengar polisen nu tagit beslag på börjar bua. Ett mörkt muller hörs över hela torget. Någon ryter till, säger ifrån, kräver sina pengar tillbaka. Andra håller sig till buandet. Dom tre flickorna sitter häpnadsväckande vid sitt bord och har för länge sedan slutat äta för att följa händelseförloppet. Varför tar dom mannen? Är det olagligt att samla pengar på torget? Har någon från restaurangerna ringt polisen? Vem är mannen? Vem har mannen att försörja? Vad är det som händer? Poliserna åker därifrån, och flickorna går ovetandes därifrån.

Tre timmar senare passerar de tre flickorna torget igen. Solen skiner än och restaurangernas bord är även nu fulla av folk. Och mannen är där. Den utklädda skojaren är tillbaka. Han gör precis samma saker som innan, och när han är klar kommer han att gå omkring med sin hatt för att samla in pengar och ta emot applåder. Kanske kommer polisen igen och kanske tar dem beslag på pengarna. Det här är mannens jobb, detta är vad han gör. Detta har blivit hans enda sätt att samla ihop pengar för att överleva vardagen. För honom gör det större skillnad att inte skoja och samla in pengar alls, än att oroa sig för polisen och sluta med det. För om han inte ska göra detta, vad ska han då göra?

Man kan fråga sig varför det behöver stå en utklädd man och skoja på ett torg i Barcelona och ibland bli förnedrad av polisen. Man kan fråga sig varför vi alla inte har samma förutsättningar i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar