lördag 31 maj 2014

Vad är egentligen jordnötssmör?

Man skulle kunna kalla det en fem månaders lång reflektion. Min vistelse i Spanien alltså. Dagligen har jag kommit i kontakt med händelser, människor, saker och situationer som gjort att tankarna börjat susa omkring i huvudet. När jag kommit i kontakt med dessa, för mig, annorlunda fenomen har jag ibland frågat mig själv varför det inte är såhär även i Sverige, ibland har jag ifrågasatt varför det är så här i Spanien och ibland har jag bara noterat och gått vidare. För att mitt huvud inte ska explodera och för att mina spanska vänner inte ska behöva höra mer konstiga frågor från den där svenska tjejen lättar jag därför nu mitt reflektionslager.

Kära spanjorer,
- Varför måste ni alltid tränga er ut från bussätet minst 5 minuter innan det är dags för bussen att stanna? Och varför låter ni en inte flytta på sig så ni kommer förbi och inte behöver smälla till en med både väskor och armbågar?
- Varför måste ni skrika varje gång ni öppnar munnen?
- Varför röker ni så himla mycket? Vet ni inte att det både är fruktansvärt äckligt och farligt, men också en plåga för oss övriga antirökare? (okej jag skulle kunna skriva en hel bok om varför man inte ska röka, nöjer mig med detta för denna gången)
- Varför tar ni siesta minst tre timmar varje dag? DET ÄR JU INTE ENS VARMT UTE. Och varför måste ni ta siestan just när jag har behov av en fika?
- Varför kan ni inte äta frukost, lunch och middag regelbundet under dagen? Det är faktiskt ologiskt att äta frukost klockan åtta och lunch klockan tre. Punkt.
- Varför har ni ett kg socker i precis allting? (obs. överdrift)

Men trots att det är en skillnad på livet i Spanien och Sverige så har jag upplevt en stor kulturkrock även mellan mig och mina amerikanska Alicante-kamrater som dagligen cirkulerar omkring mitt umgänge. Allvarligt talat..

- Nej, USA är inte det enda landet i världen.
- Nej, vi pratar inte engelska i Sverige. Och nej, Sverige är inte samma land som Schweiz.
- Nej tack, jag vill inte ha ost på precis allting. Och nej, jag vill inte äta det friterat.
- Nej, jag röker inte på dagligen. Och nej, jag kör inte bil onykter.
- Nej, jag är inte här för att äntligen få gå ut på klubbar och dricka alkohol offentligt.
- Nej jag vill inte doppa mitt finger i din nutella-burk.
- Nej, jag äter faktiskt inte jordnötssmör. Vad är egentligen jordnötssmör och VARFÖR HAR NI DET PÅ PRECIS ALLTING?

Over & out, för denna gång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar